ДГ №6 Вълшебен свят
Детска градина в град София, ж-к. Л. Толстой

Скоро ще започне новата учебна година

Уважаеми родители,
скоро ще започне новата учебна година!
Идва ден изпълнен с радост, много смях, нови запознанства, стари приятели, разкази за лятото и какво ли още не. Нормално е да се вълнувате, но ние знаем, че няма как да не се притеснявате, особено тези, които ще стъпят за първи път в градината.

Ето някои неща, които можете да направите, преди да дойде първият ден за вашето дете в детската градина:

1. Говорете на вашето дете за детската градина, разкажете му как изглежда и му обяснете какво ще прави там. Можете да му кажете (например) следното:

“Ти си вече достатъчно голям/голяма, за да можеш да ходиш на детска градина. Там има много деца като тебе, разделени в различни групи. Всяка група си има собствени помещения, в които играе, занимава се и се храни, както и спалня, в която всички деца спят следобеден сън. Децата от групата си имат две учителки, които се грижат за тях, учат ги, играят с тях и им показват различни интересни неща. Когато отидеш на градина, ще си имаш и свое шкафче, в което ще си поставяш дрешките, обувките, чантата, някои играчки и други неща. Там ще се запознаеш с много деца на твоята възраст, ще имаш с кого да си играеш и може би ще се сприятелиш с някои от тях.”

Не казвайте: “За съжаление ние с тати нямаме време и ти ще трябва да ходиш на детска градина”. Ако детето е чуло лоши неща за градината от свои приятелчета, отделете време, за да си поговорите и да успокоите страховете му. Говорете на детето с положително отношение и спокоен, тих глас. Това ще му помогне да разбере, че то ще ходи на хубаво място.

2. Отделете време и разгледайте заедно с детето календара (добре би било той да е с картинки и големи цифри). Обяснете му, че то ще ходи на градина 5 дни в седмицата, а в събота и неделя ще бъдете отново заедно. Разкажете му какво ще правите вие през вашите 5 работни дни. Това ще му даде самочувствие, че е вече голямо и си има своя “работа”.

3. Разкажете на детето за графика, който му предстои да изпълнява, щом тръгне на детска градина: ставане рано, миене на зъбите, обличане и приготвяне на чантата, отиване до градината, сутрешна гимнастика, закуска с групата, занимания и игри, обяд, следобен сън, занимания, следобедна закуска, игри, прибиране вкъщи. Така то ще има ясна представа какво му предстои да върши.

4. Заведете детето на кратко посещение в детската градина, за да може то да види къде децата играят, хранят се, спят, да се запознае с обстановката, докато вие сте с него. Запознайте го с неговата бъдеща учителка. Поканете я да ви посети вкъщи, за да можете и вие, и детето да я опознаете по-добре, както и тя – вас. Поканете и някое дете, което е в същата група с вашето, за да си поиграят заедно – добре е детето ви да има поне един “приятел” в първия си ден в детската градина.

5. Информирайте се. Научете повече за режима и програмата в детската градина, за изискванията на учителките, за останалите деца в групата и техните родители. Запознайте се с някои от тях и поддържайте връзка – така ще можете да обсъждате много неща. Четете книги и статии за развитието на детето в предучилищна възраст. Колкото по-добре сте информирани, толкова по-голяма подкрепа ще можете да дадете на своето дете.

6. През първите няколко месеца на вашето дете в детската градина не спирайте да се интересувате от емоциите и преживяванията му там. Когато отивате вечер да го прибирате, отделяйте по 5 минути, за да поговорите с учителката как е минал денят му, какви са нейните впечатления, забелязала ли е нещо нередно, как се е държало детето, какви са нейните препоръки. Не бързайте да облечете и обуете детето и да забързате за вкъщи. Тези 5 минути са много важни. Отделяйте ги винаги, когато можете и когато учителката има възможност да ви обърне специално внимание. Не чакайте възникването на проблем, за да го направите. Така детските учителки ще знаят, че вие обръщате голямо внимание на тяхната работа и на постиженията на детето и ще бъдат още по-старателни и внимателни. Когато сте доволни или не от работата им, не се колебайте да им го кажете! Нито пък ако нещо ви безпокои. Така ще си изградите традиции на съвместна работа и за в бъдеще.

7. По пътя за вкъщи, попитайте детето как е минал денят му и го изслушайте внимателно. НАИСТИНА ГО СЛУШАЙТЕ. То има много да ви разказва. Независимо колко тежък е бил денят ви в работата, колко сте изморени, как ви е изнервило уличното задръстване, колко важни задачи има да свършите, колко сметки имате да плащате, колко много неща са в главата ви, изслушайте детето внимателно. Само така можете да разберете неговите чувства и преживявания. То ви разкрива на драго сърце своя детски свят, пуска ви охотно в него и търси вашето партньорство. Не го разочаровайте.


8. За да бъде щастливо детето в детската градина, то трябва да бъде щастливо и вкъщи – да получава много любов, подкрепа, внимание и разбиране от своите родители. Последно, но не и на последно място- уважение!
Уважавайте себе си, уважавайте детето, уважавайте персонала. Ние искаме да работим С вас, a не - ЗА вас, да се подкрепяме, разбираме и чрез общи усилия да създадем най-добрата среда за децата!

Прекрасен ден!